Five Nights

In Five Nights /  خمسة ليال vertellen Akram Assam en Khadija Massaoudi verhalen uit 1001 Nacht – met een twist. Als jongetje lag Akram op het platte dak van zijn huis in Bagdad te luisteren naar zijn oma. Onder de sterrenhemel vertelde zij hem de legendarische verhalen van Ali Baba, Sinbad de zeeman, Aladdin en de wonderlamp. En als ze in de stemming was doken Akram, zijn familie en vrienden ook in de sprookjes op. Nu komen die verhalen terug, maar verweven met de lotgevallen van de reizigers van vandaag: buitenlanders in Bagdad, Irakezen die vluchten voor de chaos, nieuwe Amsterdammers uit delen van de wereld die niet zo veilig zijn als Nederland.

Elke avond in Five Nights /  خمسة ليال  wordt een nieuw verhaal verteld. Ze zijn met elkaar verbonden, maar kunnen ook afzonderlijk worden meegemaakt. Net voor het einde van het jaar willen we samen de winteravonden delen met verhalen over migratie, oorlog, avonturen én hoop.

Zondag 19 december / 13 uur

Nacht 1: Sinbad

Sinbad de Zeeman zoekt het avontuur op. Elke zeven jaar gaat hij aan boord, op zoek naar eilanden vol wonderen. Maar hij zocht niet alleen geluk, hij zocht ook gevaar. Net alsof hij niet terug naar huis mocht voordat hij de dood in de ogen had gekeken. Gelukkig had hij een paleis waar hij altijd thuis mocht komen na zijn omzwervingen. En dat kan niet iedereen zeggen.

 

Maandag 20 december / 13 uur

Nacht 2: Ali Baba

Ali Baba, een arme handelaar, vindt per ongeluk het password dat toegang geeft tot een bunker vol goud en juwelen. Maar die rijkdom is ook een risico. Bezit is iets dat mensen zoals hij helemaal niet horen te bezitten. Moet hij het verstoppen? Moet hij het delen? Moet hij een rover worden, zo rijk dat hij alleen nog maar rijker wil worden, ook al moet hij daarvoor over lijken gaan?

 

Dinsdag 21 december / 13 uur

Nacht 3: Aladdin

Aladdin groeit op voor galg en rad. Totdat hij een oud olielampje oppoetst en er een djinn te voorschijn springt die al zijn wensen waar kan maken. Opeens heeft Aladdin alles wat zijn hartje begeert. En loopt zijn leven gevaar. Mag hij in de Groene Zone blijven wonen, weelderig en zwaar ommuurd, of eindigt hij toch in de Rode Zone, waar het geweld op elke straathoek kan exploderen?

 

Woensdag 22 december / 13 uur

Nacht 4: Karahmana

De jonge Karahmana houdt alles in het hotel van haar vader picobello. Ze is dol op hem. En de rovers die geld ruiken brengt ze koelbloedig om het leven. Maar de wraak die moet volgen volgt snel. Het hotel brandt af, haar vader overleeft het niet en Karahmana vlucht naar een stad waar de koude wind door de straten waait.

 

Donderdag 23 december / 13 uur

Nacht 5: De Djinn

De djinn is blauw en lief en hij kan al je dromen waarmaken. Op zijn vliegend tapijt ben je zo aan de andere kant van de wereld. Hij duikt in alle verhalen op van 1001 Nacht, maar niemand heeft hem ooit in het echt gezien. Tot vanavond. En nu: gaan we een gelukkige toekomst tegemoet, of zijn we vergeten wat dat eigenlijk betekent, vrijheid?

Credits

  • concept, tekst, regie & spel: Akram Assam
  • spel: Khadija Massaoudi
  • tekst: Chris Keulemans
  • video: Muhanad Rasheed
  • muziek: Gary Shepherd aka Streamer
  • lichtontwerp: Akram Assam
  • dramaturgie: Natasja van ‘t Westende
  • techniek: Noah Voelker
  • productie: Marjolein Bergboer
  • pr: Noah Pel, Fazle Shairmahomed

Five Nights is een performance van Akram Assam en Stichting Publieke Werken, in samenwerking met Podium Mozaïek en Dancing on the Edge, ondersteund door Fonds Podiumkunsten en Amsterdams Fonds voor de Kunsten.